دستگاه نبولایزر وسیله ای است که محلول های پایه آب را به قطره تبدیل می کند و این یکی از ساده ترین راه ها برای مصرف داروهای استنشاقی و روشی ترجیحی برای استفاده کودکان، خردسال و سالمندان می باشد ، اما استفاده از آن با محدودیت های خاصی همراه است. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دستگاه های نبولایزر ، نحوه عملکرد آنها ، بیشترین کاربردها و نحوه استفاده ایمن از آنها ، با ما در این مقاله از نشریه جهان شیمی فیزیک همراه باشید .

نبولایزر دستگاهی است که محلول های پایه آب را به قطره هایی تبدیل می کند که استنشاق آنها راحت باشد و برای رسیدن به ریه ها به اندازه کافی کوچک (۱ تا ۵ میکرومتر) شوند. این وسیله معمولاً با داروهایی که به گسترش مجاری ریه و برونش ها کمک می کنند ، استفاده می شود. زیرا ارسال مستقیم دارو به ریه ها باعث کاهش دوز و عوارض مصرف جانبی داروها در بیمار خواهد شد.

قطره ها با استفاده از روش های مختلف در این دستگاه ، مانند اتمیزه شدن انفجار هوا ، ارتعاشات با فرکانس بالا و جت های مایع تولید می شوند. این روش ها اغلب بر اساس نوع داروهای مصرفی با دستگاه و هزینه آن تعیین می شود .

این قطرات از راه های مختلف می توانند به راه های تنفسی وارد شوند ، این راه ها عبارتند از :
انواع دستگاه های نبولایزر :
اجزای دستگاه نبولایزر
۱) کمپرسور
۲) رابط
۳) جام نبولایزر یا مخزن دارو
۴) لوله گذاری
۵) لوازم جانبی
موارد استفاده از دستگاه نبولایزر
۱) آسم
۲) فیبروز کیستیک
۳) عفونت های ریه
۴) بیماری انسداد مزمن ریوی
۵) آسیب حاد ریوی
۶) تنفس در بیماران سرطانی پیشرفته
۷) کاربرد انسولین
عوارض جانبی استفاده از دستگاه نبولایزر و اقدامات احتیاطی
روش نگهداری از دستگاه نبولایزر
مارک ها و قیمت خرید و فروش دستگاه نبولایزر
چه کسی باید از دستگاه نبولایزر استفاده کند؟
نبولایزرها بیشتر در بیمارانی استفاده می شوند که نمی توانند از تکنیک تنفسی خاصی استفاده کنند یا حرکات آنها را هماهنگ کنند (هماهنگی تنفس دست و چشم ) ، مانند کودکان خردسال و سالخوردگان. این دستگاه تا زمانی که فرد به طور طبیعی نتواند نفس بکشد ، به راحتی مورد استفاده قرار می گیرند .

استفاده از نبولایزرهای خانگی همچنین برای بیمارانی که انسداد مکرر جریان هوا یا حجم پایی تنفس دارند ، یا برای افرادی که به داروها یا دوزهایی برای استنشاق های معمولی (استنشاق پودر خشک یا دوز اندازه گیری شده) نیاز دارند ، توصیه می شود.

مکانیسم عمل دستگاه نبولایزر چیست ؟
داروی های مورد استفاده در دستگاه نبولایزر ، باید از موانع مختلف عبور کند تا بتواند به هدف خود برسد. در مجاری تنفسی فوقانی ، لایه ای از مخاط سطح را پوشانده و ذرات خارجی را با ” هول دادن” آنها به سمت گلو خارج می کند تا بلعیده شوند .در مجاری تنفسی تحتانی ، گلبول های سفید خون (ماکروفاژها) ذرات خارجی را به اندازه ۱ تا ۲ میکرومتر “می خورند”. داروی نبولایزه شده باید به اندازه کافی کوچک باشد تا به راه های تنفسی تحتانی برسد و دارای یک ترکیب شیمیایی باشد که در چسبیدن به مخاط اختلال ایجاد کند یا به عبور آنها کمک کند .

قطره هایی تولید شده در این دستگاه با اندازه ۲ تا ۵ میکرومتر به قسمت های بالاتر راه های تنفسی ، راه پیدا م کنند . در حالی که قطره های کوچکتر تولید شده (۱ تا ۲ میکرومتر) می توانند به عمیق ترین قسمت راه های تنفسی برسند .

دستگاه نبولایزر چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
دستگاه نبولایزر چیست و از کاربردهای آن چه می دانید؟
این قطرات از راه های مختلف می توانند به راه های تنفسی وارد شوند ، این راه ها عبارتند از :

ضربه زدن: قطره های بزرگ با برخورد سریع با دیواره های راه تنفسی که معمولاً در قسمت های بالایی دستگاه تنفسی رخ می دهد جذب دارو اتفاق می افتد .

رسوب گذاری : که معمولاً در وسط راه های تنفسی اتفاق می افتد ، جایی که ذرات با سرعت کمتری به دلیل جاذبه روی سطح می نشینند و با نگه داشتن نفس اثرات جذب دارو افزایش می یابد .

نفوذ : حرکت تصادفی ذرات بسیار کوچک است که در نهایت باعث می شود آنها با دیواره های راه های تنفسی برخورد و جذب بدن شود .

استفاده از ماسک برای مواردی مانند رینیت آلرژیک توصیه می شود. وقتی می خواهید مقدار بیشتری آئروسل به مجاری تنفسی خود وارد کنید ، باید از یک ماسک استفاده کنید تا از فیلتر شدن توسط بینی جلوگیری کنید . اندازه ذرات استنشاق شده در حالت ایده آل باید بین ۱ تا ۳ میکرومتر باشد .

انواع دستگاه های نبولایزر :
انواع مختلفی از نبولایزر در جهان وجود دارد. نبولایزر دستی دوز ملایمی را از دارو در اختیار بیمار قرار می دهد. پایین دستگاه نبولایزر به صورت دستی در جهت عقربه های ساعت چرخانده می شود تا باعث ایجاد کشش در اطراف ظرف مایع شود. انرژی آزاد شده از این فرآیند باعث ایجاد فشار بر روی ظرف مایع انعطاف پذیر می شود که باعث پاشش مایعات از دو نازل با تولید غبار می شود. این دستگاه خاص هیچ پیشرانه گازسوزی ندارد و نیازی به کارکرد با باتری یا پریز نیز برق ندارد. نبولایزرهای مجهز به نیروی انسانی برای افرادی که دسترسی محدود به برق دارند ، بسیار مفید است.

نبولایزر Vibrating Mesh Technology (VMT) دارای یک محفظه ۱۰۰۰-۷۰۰۰ سوراخ شده لیزری است که در بالای قسمت ذخیره سازی مایع مرتعش شده و از این طریق سوراخ هایی ایجاد می کند. این دستگاه به طور معمول یک روش درمان سریع می باشد. یک “اتمیایزر” ، که به عنوان نبولایزر جت نیز شناخته می شود. این دستگاه ها معمولا از طریق یک لوله به کمپرسوری متصل می شوند ،که جریان هوای فشرده یا اکسیژن با سرعت بالا را از طریق داروی مایع تولید می کند و در نتیجه آن را به آئروسل تبدیل می کند.

سرانجام ، نبولایزرهای اولتراسونیک وجود دارند. اینها شامل یک اسیلاتور الکترونیکی می باشند که یک موج فراصوت با فرکانس بالا ایجاد می کند و ارتعاش مکانیکی عنصر پیزوالکتریک را تولید می کند. این ارتعاش با مخزن مایع تماس پیدا می کند و در نتیجه به خاطر ارتعاش با فرکانس بالا ، بخار تولید می شود.